Dit artikel verscheen in INTO Business. Bekijk als PDF.

De 22-jarige Sebastiaan van Venetien studeert kunstgeschiedenis in Leiden en is tegelijkertijd eigenaar van het bedrijf de Leidsche Das. Oorspronkelijk komt hij uit Brielle, maar sinds 2013 woont Van Venetien in Leiden. “De inhoud van de studie kunstgeschiedenis sloot goed aan op mijn wensen en interesses. Daarnaast wilde ik graag in een echte studentenstad wonen. Ik verwacht volgend jaar mijn bachelor af te ronden.”

Bestaande opties boden te weinig service

Tijdens zijn studie heeft Van Venetien tussen 2015 en 2017 twee jaar gewerkt als museumdocent in Museum Boerhaave. Veel tijd voor andere bijbaantjes had hij niet, want vanaf 2014 heeft hij veel tijd in de Leidsche Das gestoken om een succes van het bedrijf te maken.

“Mijn toenmalige compagnon en ik zijn lid geworden van studentenvereniging Augustinus. We kwamen in hetzelfde cordial. Zo’n jaarclub profileert en onderscheidt zich door middel van een eigen das. Ook wij wilden graag een das laten maken, maar vonden dat de bestaande opties te weinig service boden of te duur waren. Mijn compagnon is zelf uit gaan zoeken hoe het productieproces in elkaar steekt en na een aantal maanden was onze eigen das gemaakt.”

Ik wil dit verder uitbouwen

Aanvankelijk was er geen intentie om een eigen bedrijf te starten, maar al snel besloot het duo dat het zonde zou zijn om er niets meer mee te doen. “In eerste instantie hebben we ons gericht op studenten, maar het is erg leuk dat bedrijven ons nu ook weten te vinden en dat er steeds meer aanvragen uit het buitenland komen. Dit wil ik verder uitbouwen.”

Leidsche Das is gevestigd in HUBspot, centrum voor Innovatie en Ondernemerschap