Dit interview verscheen in INTO Business. Bekijk als PDF.

Benjamin Wegman is een rasechte Leidenaar. Als kind wilde hij chef-kok worden. “Koken vond ik machtig mooi.” Wegman volgde een koksopleiding en werkte jaren met veel liefde in de horeca. Toen hij 23 jaar was, besloot hij om fiscaal recht te gaan studeren. “Tijdens mijn studie heb ik onder andere gewerkt bij Ernst & Young en Stibbe Advocaten.”

Na het afronden van zijn studie vroeg de nu 34-jarige Wegman zich af of hij dit de rest van zijn leven wilde blijven doen. Het antwoord was nee. “Ik wilde mezelf niet voor de rest van mijn leven vastleggen. Met een aantal jongens van mijn jaarclub vanuit Minerva was ik al bezig met hobbymatig bierbrouwen. Daaruit kwam het idee naar voren om een bierbrouwerij op te gaan zetten.”

Trots op Médaille d’Or

In november 2014 werd de in Leiden gevestigde Brouwerij Pronck bij de Kamer van Koophandel ingeschreven, in februari 2015 werd er voor het eerst echt gebrouwen. Hoogtepunt in het nog korte bestaan van de brouwerij was een gouden medaille op het Concours International de Lyon 2016, dat op 2 april 2016 plaatsvond. “Met ons bier, dat we exclusief voor Jazzcafé De Twee Spieghels brouwen, wonnen we als eerste Nederlandse bier ooit de Médaille d’Or. Daar zijn we best trots op.

Meer ambitie dan Leidse binnenstad

Wegman runt samen met zijn compagnon Frans Meij Brouwerij Pronck. Het bedrijf heeft nog vier andere mensen in dienst. “We hebben meer ambitie dan alleen de Leidse binnenstad of de 071-ring. We willen zoveel mogelijk mensen kennis laten maken met ons bier en laten ons niet tegenhouden door stadsgrenzen. Het is leuk om in Leiden onze bieren rond te brengen, maar het is nog leuker wanneer we dat ook in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en de daartussen liggende steden kunnen doen.”