
Jessica Hilhorst (projectleider vanuit de gemeenten Leiden): ‘Het Open Innovatie Lab gaat met dit eindrapport een nieuwe fase in. Ik voorzie een mooi vervolg omdat deze vorm van samenwerking, juist in deze coronatijd, nieuwe mogelijkheden biedt voor studenten, onderwijs en bedrijfsleven om samen te werken aan de onderwijsmarkt van de toekomst’.
De urgentie
Het bedrijfsleven en de onderwijsinstellingen hebben elkaar nodig als het gaat om innovatie. Door de samenwerking in te bedden in het onderwijs komen deze twee partijen bij elkaar. De opdracht was dan ook: stel een businesscase op voor het duurzaam beleggen van het Open Innovatie Lab.
Projectstructuur
- Bestuurlijk opdrachtgever: Stuurgroep Economie071
- Bestuurlijke trekkers: gemeente Leiden
- Ambtelijk opdrachtgever: Jasmijn Bongers, Economie071
- Projectleider: Jessica Hilhorst (gemeente Leiden)
- Projectboard: gemeente Leiden, Hogeschool Leiden, mboRijnland (CIV Smart Technology).
Terugblik op bereikte resultaten
Het eindrapport verkenning business case OIL is opgeleverd en gepresenteerd in de stuurgroep Economie071 in oktober. Belangrijkste conclusie is dat een business case OIL mogelijk is in een gewijzigde vorm. Hiervoor zijn een aantal randvoorwaarden benoemd. Er wordt een onderwijsvorm in de vrije ruimte in de curricula (keuzedelen, minoren) van de regionale onderwijsinstellingen gecreëerd waarin studenten in teams fulltime aan een vraagstuk kunnen werken. Daarnaast is het nodig om een intermediaire rol in de vorm van een makelaarsfunctie tussen bedrijven en onderwijs in te richten voor de matching van vraag en aanbod tussen bedrijven en onderwijs. Het gaat om een ontwikkelaarsfunctie die de potentiële vraagstukken van de bedrijven vertaalt in voor studententeams geschikte opdrachten. Daarnaast wordt er een vorm van coaching opgezet die de studententeams begeleidt bij de uitvoering van de opdracht.
Welke stappen volgen?
CIV Smart Technology heeft de intentie om de voorstellen uit het eindrapport OIL over te nemen en uit te voeren. Omdat het voor een succesvolle uitvoering nodig is dat het regionale bedrijfsleven goed is aangehaakt, streeft CIV Smart Technology naar een samenwerkingsovereenkomst met Economie071. CIV Smart Technology zal de komende periode benutten om aan te geven wat zij nodig heeft van Economie071 in de verbinding met het regionale bedrijfsleven en andere Economie071 projecten zoals het stagepact, waar eveneens een mogelijke link ligt.
Welke kostenstructuur hanteer je?
Vooralsnog krijgt dit project een vervolg onder penvoerderschap van de CIV Smart Technology.
Hoe kunnen partners het project versterken?
Er liggen kansen in de verbinding met Economie071 projecten zoals de mkb-werkplaats en de ICT Praktijk Academie, maar ook met het initiatief Stagepact dat op initiatief van de gemeente Leiden vorm krijgt. Tot slot kunnen de bevindingen vanuit het OIL rapport benut worden in de ontwikkeling van de Human Capital agenda voor de Leidse regio.
Welke kansen zijn er?
Er liggen met name kansen om de verbinding van CIV Smart Technology met de Leidse regio via de uitvoering van een OIL project te versterken. De bedrijven die tot nu toe deelnamen in het OIL deden dat vanuit een MVO gedachte. Om het project daadwerkelijk succesvol te laten zijn, is het van belang dat dit initiatief door het bedrijfsleven gezien / benut wordt als een innovatief talent wervingsinstrument en een andere / aanvullende manier van samen opleiden.