Ondernemerschap bij studenten, slimme koppelingen met andere organisaties en cross-overs tussen wetenschap en bedrijfsleven: Willem te Beest geniet ervan om het vuurtje bij deze initiatieven aan te wakkeren. Als bestuurslid van de Universiteit Leiden is hij dan ook een enthousiaste aanjager van regionale samenwerking binnen Economie071.

Economische groei

“Economische ontwikkeling van de regio is voor de Universiteit Leiden erg belangrijk. Bij ons zit dat misschien wat minder in het DNA dan bij technische universiteiten, maar we zien het wel als onze publieke taak om daaraan een flinke bijdrage te leveren. De spin-off van universiteiten voor de regio is kolossaal. Iedere euro die in een universiteit geïnvesteerd wordt, levert de regio 4,7 euro op.”

Gunnen

“Als bestuurder maak ik vaak mee dat overlegorganen zelden iets concreets opleveren. Dat is bij Economie071 echt anders: het is niet alleen praten, maar ook doen. Het bestuur bestaat uit mensen die elkaar iets gunnen. De tijd is er blijkbaar rijp voor om samen te werken in plaats van grensgevechten te voeren wie een bepaald bedrijf binnen zijn gemeente krijgt. Het mooie van deze regio is dat de gemeenten elkaar prachtig aanvullen met hun eigen sterke punten. De komst van een gezamenlijke retailvisie via Economie071 is een geweldige sprong voorwaarts voor de regio.”

Gesprekspartner

“Wij zijn als universiteit al gauw betrokken bij regionale initiatieven, al was het alleen maar omdat wij grootgrondbezitter zijn. Bij gesprekken over de aansluiting tussen de snelwegen A4 en A44 of de verbreding van de Plesmanweg zitten wij om tafel, want deze wegen gaan over onze grond.

We hebben stevige wortels in de binnenstad van Leiden. Maar al zijn we in Leiden gevestigd (de tweede vestiging van de universiteit staat in Den Haag, red.), het mag niet zo zijn dat alleen de gemeente Leiden zich verantwoordelijk voelt voor studentenhuisvesting. Ook daarvoor moeten we samenwerken.

Ik ben bij alle colleges van B & W van de regio Leiden op bezoek geweest. We zijn ons er nu van bewust wat we voor elkaar kunnen betekenen. Als universiteit beschikken we over een kolossaal internationaal kennisnetwerk, dat we graag voor de regio beschikbaar stellen. Als een museum bijvoorbeeld iets in China wil ondernemen, hebben wij wel enkele studenten Chinees om hen daarin bij te staan.”

Innovatie en ondernemerschap

“Ook binnen een groot instituut als de universiteit kunnen mensen snel een nieuw initiatief oppikken en uitbouwen. Zo verbaasde ik me twee jaar geleden over het feit dat zo weinig studenten een onderneming starten. Acht student-ondernemers gingen met dat idee aan de slag en organiseerden een barbecue met vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven. Zo werd De Vrijplaats geboren, waarbij studenten en ondernemers bij elkaar kwamen om plannen uit te wisselen en vragen te stellen. Dat leidde tot de oprichting van de student-ondernemersvereniging LUGUS, die nu 120 leden heeft. Ondertussen was het centrum voor innovatie en ondernemerschap een project van Economie071 geworden met Hogeschool Leiden en gemeente Leiden als partner. Zo kwam alles in een stroomversnelling met het centrum HUBspot als resultaat. Ook LUGUS wordt daar een onderdeel van. Kijk, dat bedoel ik nu met niet alleen praten, maar ook doen.”

HUBspot als pre-incubator

“We willen via HUBspot niet alleen entrepreneurs opleiden, maar ook intrapreneurs: mensen bij wie het ondernemerschap in hun hele houding zit. De mensen die in HUBspot succesvol opstarten, kunnen doorgroeien naar een volgende locatie. Ik denk dan aan de incubator Area071 in Leiderdorp, het ondernemershuis in Katwijk, aan BioPartner of het Poortgebouw op het Bio Science Park. HUBspot fungeert zo als pre-incubator.

Mijn droom is dat bedrijven zichzelf melden bij HUBspot, omdat ze graag een groep studenten over een probleem willen laten nadenken en zelf de studenten ook iets willen leren over ondernemen. Studenten zijn slim en hebben toegang tot alle wetenschappelijke kennis. We geven hen daarom graag een prominente rol om het bedrijfsleven en de universitaire wereld dichter bij elkaar te brengen. Als bedrijven de deur plat lopen bij HUBspot, komt er een vliegwiel op gang. Studenten krijgen veel informatie en raken gemakkelijk enthousiast om er dieper in te duiken. Daar leren ze veel meer van dan alleen colleges bijwonen.”

Knooppunt met internationaal netwerk

“Als universiteit vormen we een lokaal knooppunt in een internationaal kennisnetwerk. Onze wetenschappers werken over de hele wereld samen met andere wetenschappers. Daarnaast hebben we ook onze focus op onze eigen regio: je zoekt op wat je nodig hebt. Met Delft en Rotterdam vormen we bijvoorbeeld Medical Delta. Samen hebben we alle wetenschappen in huis. Mede dankzij dat brede aanbod staan we hoog op de internationale ranglijsten van universiteiten. Dat heeft uitstraling op onze wereldwijde samenwerking met andere universiteiten en wetenschappers, maar ook op het Bio Science Park en het LUMC.

We staan ervoor open om nog veel meer verbindingen te leggen, ook op relatief nieuwe terreinen. Zo is het voor het MBO belangrijk om goede stageplekken te hebben, zodat er een goede aansluiting is tussen onderwijs en arbeidsmarkt. Maar stages zijn ook belangrijk voor het HBO en de universiteit. Wij hebben ons daarom aangesloten bij het initiatief van het MBO.”

Successen geven energie

“We hebben met de gezamenlijke partners van Economie071 razendsnel besluiten kunnen nemen voor het regionale Expat Centre, HUBspot en de retailvisie. Nu die motor eenmaal loopt, gaat de rest ook gemakkelijker. Als er nu een nieuw voorstel komt, is de kans groot dat er gezegd wordt: briljant idee, laten we dat ook samen doen.”