Kennis als gezamenlijke basis

[Onderstaande tekst geldt voor de Index 2021/2022. Aansluitend vind je het bericht over de Index editie 2022/2023]

Voor een effectieve samenwerking moet je kennis opbouwen over de regionale economie. Daarom laat Economie071 jaarlijks een Index071 maken. De Index weerspiegelt de ontwikkeling van 38 parameters vanaf 2014: werkgelegenheid, aantal bedrijven, aantal studenten, omvang van onderzoeksbudgetten, aantal startups, aantal (mbo-)leerbedrijven, filedruk en het aantal nieuw gevestigde regiobewoners.

“Iedere parameter krijgt een eigen weging mee in het overkoepelend indexcijfer”, zegt Rob Manders, onderzoeker voor Economie071. Het geeft het algeheel functioneren van de regionale economie weer. In 2021 komt het indexcijfer op 119 uit. Een groei van vier indexpunten ten opzichte van 2020. (een update van Index071 2021-2022 vind je onder deze tekst).

De Index is startpunt voor het economische debat. De partners gebruiken het om overzicht te krijgen, beleid bij te sturen en – waar nodig – nieuwe acties uit te zetten. Uit de index zijn leereffecten te halen. Rob: “Ten eerste zien we dat de voornaamste groei in de Index van de clustereconomie komt: Bio Science Park, onderwijs- en kennisinstellingen, startups, jonge mensen.” Die economische motor neemt de hele regio op sleeptouw. Het loont dus om te blijven inzetten op de groei hiervan.

Tweede leerpunt is dat de 071-regio een probleem heeft op de stagemarkt voor mbo’ers. Rob: “Het aantal leerbedrijven is beperkt en neemt af. Bovendien is er sprake van een kwalitatieve mismatch. Met name in de techniek staan bedrijven te springen om jonge mensen, maar is de aanwas nog te beperkt.”

Tijdens de coronaperiode werden zogenoemde coronarapportages gemaakt. Die beschreven de impact van corona op de regionale economie. Begin 2021 volgde de notitie ‘Veerkracht en Leiderschap’ met daarin een Veerkrachtindex. Aan de hand van zes overkoepelende parameters is de ‘veerkracht’ van de regio in kaart gebracht. De scores van de 071-regio wordt vergeleken met alle 40 economische regio’s van Nederland.

Dan blijkt deze regio de zesde meest veerkrachtige regio van het land. De bonus van veel jong talent, een hoog opleidingsniveau en constante aanwas van nieuwkomers zorgt voor deze score.

Uit de Veerkrachtindex volgen ook opletpunten. Zo is de werkgelegenheid hier beperkt. “We zijn nog steeds afhankelijk van de grote economische centra om ons heen: Amsterdam, Den Haag, Utrecht”, zegt Rob. Veel mensen pendelen dus, met bijkomende filedruk, uitstoot en koopkrachtlek.

Tweede opletpunt is een grote quartaire sector (zorg, onderwijs) tegenover een kleine markteconomie in de regio. Rob: “Naast de life sciences zijn er weinig andere grote dragers van de economie.” De cultuur en sport heeft daar last van (want er zijn weinig potentiële sponsors), het onderwijs (weinig stageplekken), bewoners (weinig werplekken, minder ‘reuring’) en zelfs de gemeenten (minder belastinginkomsten). Meer ondernemerschap (startups, zzp’ers) in kan een enorme stimulans geven aan het brede voorzieningenniveau.

De opgebouwde kennis binnen Economie071 wordt actief gedeeld en gebruikt door de partners. Er zijn netwerken, gezamenlijke projecten, masterclasses, overkoepelende visies en vele andere uitingen die hierop voortbouwen. En dat leidt soms tot heel concrete acties, zoals de inzet van een stagejager om de match tussen bedrijfsleven en mbo-stagiairs te vergroten. “Maar ‘kennis’ prikkelt ook, wakkert nieuwsgierigheid aan, brengt mensen in beweging, voorkomt kleingeestigheid, maakt je alert op nieuwe kansen en bedreigingen”, stelt Rob.

Lees meer over projecten en onze agenda in het swipe-zine.

Index 2022-2023: regio-economie laat veerkracht zien

Leiden Bio Science park

De economie van de Leidse regio blijft zich ontwikkelen, volgens de recent gepubliceerde Index071 editie 2022-2023. De Index, die jaarlijks wordt opgesteld door bureau Blaauwberg in opdracht van het samenwerkingsverband Economie071, toont sterke scores op de thema’s ‘kenniseconomie’, ‘ondernemerschap’ en ‘onderwijs’. Dit resultaat laat zien dat de regio-economie groeide, ondanks de impact van de coronapandemie en andere uitdagingen zoals klimaatverandering, de oorlog in Oekraïne en de tekorten op de arbeidsmarkt.

Toekomstige groei

Fleur Spijker, wethouder van de gemeente Leiden en voorzitter van Economie071, is blij met de positieve uitkomst van de Index071. “Ik ben ontzettend trots op de flexibiliteit die bedrijven en organisaties hebben laten zien. Hun veerkracht maakt het verschil”, aldus Spijker. De onderzoekers wijzen ook op enkele aandachtspunten om verdere groei te verzekeren. Een belangrijk punt is het aantrekken en behouden van voldoende opgeleid personeel, zowel hooggeschoold als met name technisch talent op mbo 3 en 4 niveau. Daarnaast is het volgens de onderzoekers noodzakelijk om ook meer talent van buiten de landsgrenzen aan te trekken. Open grenzen en internationalisering zijn dan ook van groot belang voor een sterke regionale economie. Verder vraagt de opmars van zelfstandigen en kleine bedrijven om een brede kijk op de ruimte voor werken en waar dat mogelijk is. Tot slot wordt het steeds belangrijker om samen te werken met andere kennisregio’s om interessant te blijven voor investeerders, bedrijven en jong talent. De 071-regio heeft schaalgrootte nodig om succesvol te blijven.

Veerkracht

Jacco Knape, wethouder van de gemeente Katwijk, is ook tevreden over de resultaten van de index: “De monitor helpt ons bij het signaleren van regionale ontwikkelingen. Denk hierbij aan de toenemende behoefte aan mbo-geschoolden, de opmars van kleine bedrijven en de behoefte aan stageplekken in de regio. Als regio is het belangrijk om daar nu al op in te spelen. De gemeente Katwijk levert daarnaast met een groot woningbouwprogramma en veel mbo-geschoolden een belangrijke bijdrage aan het veerkrachtig houden van de regio.”

Methode

De Index071 meet de ontwikkeling van 29 parameters die relevant zijn voor de economische agenda van Economie071. Het indexcijfer van dit jaar is 113, wat betekent dat er een stijging is van 13 indexpunten sinds het basisjaar 2016. De stijging van het afgelopen jaar omvat 3 indexpunten. De Index071 laat zien dat de regio-economie van Leiden zich in een stijgende lijn bevindt en dat er nog volop kansen zijn voor verdere groei en ontwikkeling.

  • Benieuwd naar de projecten van onze agenda? Bekijk dan dit compacte swipe-zine.

Veerkrachtindex 2021

In 2020 en 2021 hebben de lockdowns veel werkprocessen verstoord waaronder de reguliere dataverzameling die de basis vormen van de index. In februari 2021 is daarom tussentijds een veerkrachtanalyse gemaakt. Hierin is de Leidse regio vergeleken met de 41 andere regio’s in Nederland. De cijfers laten zien dat regio 071 een mooie 6e plaats inneemt. Ontwikkelpunten zijn er ook: de werkgelegenheid is nog beperkt evenals het aantal ondernemers in de regio. Een long read over de veerkrachtanalyse vind je op de website van Bureau Blaawberg. Een uitgebreide toelichting is te zien in dit mini-college.

  • De inzichten uit alle analyses geven richting aan de koers van Economie071. In onderstaand schema is die koers weergegeven.
  • Bekijk ook het mini-college (30 min.) van Rob Manders (Bureau Blaauwberg) over Index071 op ons youtube-kanaal.

Werkschema Economie071Eerdere uitgaven van Index071