Op 7 juli is op het Leiden Bio Science Park (LBSP) de hernieuwde publiek- private samenwerking gelanceerd voor de kennisas Leiden–Katwijk–Noordwijk. Onder de noemer Key Region Leiden slaan zeven gemeenten, drie kennisinstellingen, drie ondernemersverenigingen en drie innovatieclusters de handen ineen om de regionale economie – gebouwd rond 3 sleutelsectoren – nog verder te versterken.
“Met het LBSP, de NL Space Campus en Unmanned Valley heeft de regio goud in handen,” aldus Wietske Veltman, Leids wethouder Economie en bestuursvoorzitter van Key Region Leiden “Deze drie clusters zijn stuk voor stuk uniek in Nederland en van groot belang voor gezondheid, veiligheid én Europese strategische autonomie. Samen vormen ze één innovatieregio die we met deze publiek- private samenwerking verder versterken. Zo werken we aan de economie van de toekomst en de brede welvaart van morgen.”
Van fundamentele kennis tot toepassing
Key Region Leiden brengt wetenschap en toepassing bij elkaar. Binnen de 3 innovatieclusters – bioscience, space en onbemande systemen – wordt gewerkt aan 8 van de 10 sleuteltechnologieën. Van fundamenteel onderzoek aan de Universiteit Leiden en het LUMC en technische ESA/ESTEC projecten tot hoogtechnologische bedrijven die deze kennis omzetten in baanbrekende innovaties
Die toepassingen werden in Plus Ultra voor het voetlicht gebracht door ondernemers en onderzoekers uit de innovatieclusters;
- Meatable biedt met kweekvlees een oplossing voor de klimaatimpact van vleesconsumptie.
- Soilspect gebruikt satellietdata om bouwprojecten efficiënter te laten verlopen.
- ANWB Medical Drones werkt aan een landelijk netwerk van medische bezorgdrones.
- Huschka Beveiliging zorgt voor de veiligheid van deze kennisintensieve bedrijven en legt de link naar de lokale economie.
- Het practoraat van mboRijnland en het lectoraat van Hogeschool Leiden gaven een toelichting op het waarde van praktijkgericht onderzoek.
Bestuursvoorzitter van MBO Rijnland, Otto Jelsma, vertelde over hoe de samenwerking tussen onderzoek, onderwijs en het bedrijfsleven voor het opleiden en behouden van talent wordt aangepakt. “Door samen op te leiden en talent aan de regio te binden, versterken we niet alleen de innovatieclusters, maar juist ook het brede MKB. Dat is cruciaal voor een toekomstbestendige economie.”
Leonie Hussaarts, directeur Key Region Leiden, vatte de middag mooi samen “Dankzij deze samenwerking kunnen we veel sneller en slimmer kennis delen en inzetten op verrassende cross-overs. Van quantum in geneesmiddelenontwikkeling tot gedeeld gebruik van cleanrooms. Dat is van belang voor Nederland en Europa want zo behouden we onze sleutelpositie op deze cruciale domeinen. Het is ook van belang voor alle inwoners van deze regio want dankzij deze bloeiende (kennis)economie kunnen we samen bouwen aan brede welvaart”
Key Region Leiden; 3 topclusters en acht van de tien sleuteltechnologieën
Key Region Leiden focust op drie sectoren die van belang zijn voor de gezondheid, veiligheid en strategische autonomie van Europa:
- Bioscience: Met 519 organisaties en meer dan 26.000 werknemers is het LBSP de grootste life sciences and health campus in Nederland en tevens snelst groeiende campus van Nederland (Buck consultants 2024). Hier worden de therapieën, medicijnen en vaccins van de toekomst ontwikkeld. Zo wordt er gewerkt aan orgaanmodellen op een chip die dierproeven overbodig maken en aan vaccins die je via een neusspray kan toedienen.
Esther Peters, directeur LBSP: “Het Leiden Bio Science Park is het grootste life science & health cluster van Nederland. Bio science is nummer één van de twaalf groeimarkten die het ministerie van EZ heeft gedefinieerd en life sciences is als 1 van de 10 sleuteltechnologien belangrijk voor de groei van onze nationale economie. Als we onze koppositie in Europa willen behouden en willen blijven bijdragen aan de toekomst van gezondheid en technologieën van morgen, moeten we vandaag investeren in infrastructuur die onze groei ondersteunt. Dit doen we graag samen met onze sterke regio. Daarnaast wordt Life sciences & health steeds meer gedreven door Data & AI. De kruisbestuiving in de regio, met ruimtevaarttechnologie- en data en drones, versnelt de ontwikkeling van deze kennis en de toepassingen met tastbare impact”
- Space: De NL Space Campus is gegroeid rond het technische hart van de European Space Agency; ESA / ESTEC. Hier komen meer dan 125 bedrijven samen en werken meer dan 4000 mensen. Er worden niet alleen precisiecomponenten voor satellieten ontwikkeld maar ook spacetechnologie ingezet voor oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken zoals flexibele energieopslag in ijzererts.
Marc Sandelowsky, directeur NL Space Campus: “We zien dat het momentum en de aandacht voor space technologie en data sterk is toegenomen als gevolg van de huidige geopolitieke situatie. Nederland kan nu haar positie als gastland van ESA/ESTEC verzilveren en bedrijven die werken met ruimtevaarttechnologie volop steunen. Met deze samenwerking schaart de brede regio zich hier nu volop achter”.
- Onbemande systemen. Unmanned Valley is de grootste campus in Nederland op gebied van unmanned systems. Hier worden systemen ontwikkeld en getest voor in de lucht, op de weg en in het water. De drone sector in Europa zal de komende jaren naar verwachting minimaal verdubbelen.
Theo de Vries, directeur Unmanned Valley: “De vraag naar drones is exponentieel toegenomen, zowel voor maatschappelijke toepassingen, zoals de inspectie van gewassen, als voor veiligheidsdoeleinden. Op Unmanned Valley krijgen de bedrijven steun en ruimte om nieuwe modellen te ontwikkelen en te testen; zowel voor gebruik in de lucht als op land en onderwater”.
Binnen deze clusters wordt gewerkt aan 8 van de 10 sleuteltechnologieën uit de Nationale Technologie Strategie, waaronder quantum technologie, AI en data.
Leonie Hussaarts; “Het Draghi rapport laat duidelijk zien dat flink investeren in een sterk innovatieklimaat van levensbelang is voor Europa. Hight-tech, space en medicijnen worden expliciet benoemd als cruciaal. Door als kennisregio te investeren in innovatie op deze gebieden, dragen we bij aan deze opgave en houden we innovatieve ondernemers in Nederland”.
Van belang voor alle bedrijvigheid in de regio
Key Region Leiden is meer dan alleen hightech en bioscience. De regio zet zich nadrukkelijk in voor verbinding met de lokale economie en op ruimte voor bedrijvigheid.
“Key Region Leiden is een compacte regio waar elke vierkante meter telt. Om zowel de kenniseconomie als de lokale economie ruimte te blijven bieden, moeten we inzetten op verdichten, verduurzamen en vergroenen van onze bedrijventerreinen. Dit willen we doen door de ontwikkeling van een Ruimtelijke Ontwikkelmaatschappij (ROM-B)” aldus Jacco Knape, wethouder in Katwijk en bestuurlijk aanjager van de ROM-B.
Ook wordt actief gewerkt aan een Key Region Leiden pijler die de kenniseconomie verbindt aan de lokale economie.
Martijn van Pelt, bestuurslid bij Key Region Leiden en voorzitter van VNO-NCW Rijnland: “Onderzoeken, zoals van onderzoeksbureau Atlas, tonen aan dat de kenniseconomie echt de motor is van de economische ontwikkeling in de regio. Die kennisintensieve bedrijven hebben echter ook leveranciers nodig en hun medewerkers een bruisende horeca en mooi winkelaanbod. We zetten ons in voor alle ondernemers in de regio”.
Brede welvaart voor alle inwoners
De kenniseconomie draagt enorm bij aan het verdienvermogen van de regio. Dit levert opbrengsten op die weer geïnvesteerd kunnen worden in voorzieningen voor alle inwoners.
Wietske Veltman: “Het LBSP heeft de gemeente Leiden 56.9 mln opgeleverd in de periode 2014-2022. Dat is meer dan 7 mln per jaar die we kunnen investeren in voorzieningen voor onze inwoners. De versterking van de kennisclusters draagt op die manier bij aan het behoud van de brede welvaart in de regio”
Otto Jelsma, bestuursvoorzitter MBO Rijnland: “Wat veel mensen niet weten, is dat ongeveer 40% van de banen op het LBSP wordt ingevuld op MBO niveau. Dat zijn vakmensen met hele bijzondere ervaring. Dankzij de samenwerking met bedrijven en overheden binnen Key Region Leiden maar ook binnen gespecialiseerde initiatieven zoals de Centra voor Innovatief Vakmanschap zorgen we ervoor dat bedrijven die vakmensen kunnen vinden en dat werknemers interessante nieuwe kennis kunnen opdoen”.
450 jaar wetenschappelijke traditie
In Key Region Leiden wordt wetenschap naar bedrijven gebracht om oplossingen voor maatschappelijke problemen vorm te geven. Dit past bij de wetenschappelijke traditie in Leiden en omgeving; de Universiteit Leiden werd in 1575 gesticht als eerste in Nederland en heeft de pioniersmentaliteit in de regio grote mate bepaald.
Karin Horsman, directeur strategie en academische zaken Universiteit Leiden “Als universiteit hechten we groot belang aan de verbinding met de samenleving en het bedrijfsleven. Zo zien we dat dankzij alle bedrijven op het LBSP de fundamentele kennis die we opbouwen binnen de universiteit en het LUMC wordt omgezet in therapieën en medicijnen die direct een verschil maken in het leven van mensen. Dit verder versterken past bij onze maatschappelijke opdracht”.
Voortbouwen op 10 jaar aan triple helix samenwerking
Key Region Leiden bouwt voort op 10 jaar aan triple helix samenwerking binnen Economie071. Het voorbije jaar heeft een intensieve doorontwikkeling plaatsgevonden, waarbij fundamentele keuzes gemaakt zijn en nieuwe leden toegetreden. Naast de drie kennisclusters gaat het ook om gemeente Noordwijk die specifiek voor de versterking van de kenniseconomie partner is geworden.
- Bekijk onze Key Region Leiden Infographic
- Bekijk onze nieuwe website.