Europatafel Leidse regioDe Leidse regio heeft alles in huis om impact te maken in Europa: sleuteltechnologieën in bio science, space en drones, sterke triple helix-samenwerkingen en een ecosysteem waar innovatie letterlijk op fietsafstand zit. Maar hoe pakken we de werkwijze richting Brussel op een slimme manier aan? Hierover spraken we tijdens de Europatafel. Onder leiding van burgemeester Peter Heijkoop van gemeente Leiden namen een aantal sprekers ons mee in de mogelijkheden en kansen.

Doelen bundelen

Europarlementariër Jeannette Baljeu: “Samenwerken op Europees niveau is geen luxe, maar noodzaak. Bundel je doelen en wees heel concreet. Op die manier kun je als regio impact maken. Dat vraagt wel van de regio dat zij zich heel bewust is van haar eigen kracht.”

Europatafel Leidse regio

Multiplier

Leonie Hussaarts (directeur Economie071): “We hebben een sterk ecosysteem van kennis en innovatie op gebied van health, bio science, space en drones. Op fietsafstand van elkaar! Dit biedt heel veel kansen voor cross-overs en samen optrekken rond bijvoorbeeld programma’s voor startup’s en scale ups. Investeren in onze regio wordt dan als vanzelf een multiplier.”

Partnerschappen

Karen van Dantzig (Dutch Urban Envoy) schetste de nieuwe koers van de Europese Commissie: “De kracht van regio’s zit in hun vermogen om Europese ambities te vertalen naar concrete innovaties. Ecosystemen zoals in de Leidse regio – waar sleuteltechnologieën samenkomen – laten zien hoe regionaal samenwerken kan bijdragen aan strategische Europese doelen. Partnerschappen die daarbij brede coalties smeden, vallen in Brussel op.”

Oplossingen

Paul de Bruijn (Comité van de Regio’s): “De sleutel tot Europese invloed ligt in samenwerking. Alleen als we als regio één verhaal vertellen, kunnen we Brussel bereiken. Europarlementariërs luisteren naar oplossingen die werken – en die hebben wij. Door onze krachten te bundelen, vergroten we onze zichtbaarheid én onze slagkracht.”

Troef in handen

Tijdens de bijeenkomst zijn veel inzichten gedeeld die om een vervolg vragen. De uitdaging is nu om met elkaar tot een gezamenlijke EU-aanpak te komen, waarin we de oplossingen uit onze sleutelsectoren actief naar Brussel brengen. Wat dat concreet betekent? Slim samenwerken aan innovatie en R&D, over gemeentegrenzen heen, waarbij coalities met gelijkgestemde regio’s binnen Europa ook een slimme strategie is. Het verbinden van (programma’s voor) startups en scale-ups uit de sectoren bio science, space en unmanned systems. De Leidse regio heeft daarbij een troef in handen, want nergens vind je zoveel sleuteltechnologieën bij elkaar!

De volgende stap? Op 7 juli lanceren we als regionale samenwerking onze nieuwe naam en koers. Met dat verhaal gaan we gezamenlijk op pad, ook richting Brussel. Volg ons om het niet te missen.