In stuurgroep Economie071 is besloten om het project Internet of Things als nieuw project te omarmen. Het programmabureau Economie071 heeft hierin de aanjaagfunctie en gaat het project nu overdragen aan een combinatie van partners uit de werkvelden overheid en kennis. Zo werken we toe naar een solide projectstructuur.

Smart city

Bij de partners van Economie071 is alle benodigde kennis aanwezig om gezamenlijk het Internet of Things een stap verder te brengen. Door bundeling van de gezamenlijke kennis kunnen lokaal oplossingen worden bedacht en getest die internationaal het verschil kunnen maken. Hiermee kan de Leidse regio zijn stempel drukken op vraagstukken rond bijvoorbeeld gezondheid, verstedelijking, vergrijzing, voedselschaarste en klimaatverandering.

Innovatie

De meest diepgaande innovaties zijn vaak de innovaties die op termijn volledig uit het zicht verdwijnen. Deze vlechten zichzelf door de structuren van ons dagelijks leven tot ze hier zelf niet meer van te onderscheiden zijn. Een van de meest zichtbare ontwikkelingen van de afgelopen decennia, is de opmars van het internet. Dit heeft geleid tot een wereld vol smartphones & tablets.

Big data

Het Internet of Things bouwt voort op deze ontwikkeling en biedt nieuwe mogelijkheden voor de ontwikkeling van slimme systemen. Bij toepassing worden dingen (producten, apparaten, machines, systemen, processen en mensen) slim gemaakt door deze te voorzien van sensoren, geheugen en connectiviteit. Door deze continue verbinding komt een grote hoeveelheid data beschikbaar die van onschatbare waarde is.

Toepassingsgebieden

IoT-data heeft door haar omvang en omloopsnelheid de potentie om bestaande marktstructuren te veranderen en heeft nu al een snel groeiende invloed op business-modellen in verschillende sectoren. Enkele mogelijke toepassingsgebieden zijn onder andere: Life Sciences & Health, Safety & Security, Agri- & Hotriculture en Logistics.

Samenwerking

In de laatste maanden van 2017 is bij de partners van Economie071 de behoefte getoetst aan de uitwerking van een samenwerkingsprogramma rond het Internet of Things. De kern van dit programma bestaat uit drie belangrijke onderdelen:

Bundeling van de lokale onderwijskrachten om tot gezamenlijke kennisontwikkeling en innovatieve toepassing te komen;
Sector-brede samenwerking met het lokale groot-, midden-, en kleinbedrijf om tot kennisoverdracht en validatie te komen;
Het gezamenlijk zichtbaar maken van innovatie om de positie van de regio nationaal en internationaal te verstevigen.