Donderdag 29 juni 2017 pitchten 8 teams hun ondernemersplan in de finale van de Startup Academy van HUBspot Leiden. De deelnemers hebben in 16 weken via workshops en coaching hun idee uitgewerkt naar een ready-to-go businessplan. Zowel de expertjury als het publiek vond Linda Grotenberg het beste idee en de beste pitch hebben en riepen haar uit tot ‘Meest Belovende Startup 2017’. Linda Grotenberg mag nu negen maanden lang kosteloos gebruik maken van een werkplek bij HUBspot, inclusief coaching en faciliteiten, ter waarde van €1.250.

Welk probleem wordt opgelost?

De jury bestaande uit Christiaan Rood (LeydenJar Technologies), Mirco Verburgt (Grant Thornton) en Jan Remmelzwaal (Ondernemerhuis Katwijk), voorgezeten door HUBspot-directeur Raffi Balder heeft onder andere gelet op de manier van pitchen, de financiën en het probleem dat ze met hun idee gaan oplossen. In het algemeen viel het de jury positief op dat de dames in de meerderheid zijn in deze editie van de Startup Academy, aangezien dat in de ondernemerswereld zeker niet het geval is.

Winnaar: Riverfood

Linda Grotenberg (42), van oorsprong mariene bioloog, won met haar idee Riverfood, duurzame voedselproductie in de stad. “Het hele jaar door van allerlei soorten groente, fruit en vis genieten: door wereldwijde import is dit een vanzelfsprekendheid geworden. De toenemende voedselvraag vergt veel van het land en brengt hoge transportkosten met zich mee. Dit heeft vaak negatieve gevolgen voor de leefbaarheid van mens en dier. Riverfood pakt de voedselproductie op een nieuwe manier aan: planten en vissen groeien in een inpandig ecologisch kringloopsysteem genaamd ‘aquaponics’. Hierbij worden de natuurlijke leefomstandigheden zo goed mogelijk nagebootst, en blijft het voedsel pesticide- en antibioticavrij.” Meer info: www.riverfood.nl

Jury-oordeel

Raffi Balder: “Linda Grotenberg heeft met Riverfood al over meer aspecten van haar onderneming nagedacht dan de rest van de deelnemers, er is al een werkend product is en er is al een samenwerkingspartner. Wij waren onder de indruk van haar presentatie, die ook heel goed visueel ondersteund werd. Zij is voor ons ‘Meest Belovende Startup 2017’ van Startup Academy Leiden.” Ook de publieksprijs, uitgereikt door vertrekkend interim-directeur Femke van der Meer, was voor Linda Grotenberg.

Eervolle vermelding

De diversiteit aan ideeën was groot: van een app rondom schuldenproblematiek en online marketingadvies voor sportscholen tot lifestyle geneeskunde. Niet alleen Riverfood sprong eruit. Ook Nelske Thalen (31) en Jiske Kiers (28) scoorden punten met hun idee om de taalachterstand van vrouwen terug te dringen door samen koekjes te bakken met hun project #kletskoek. Een ‘persoonlijkheidsprijs’ werd uitgereikt aan Eva Dirks (23). Raffi Balder: “Wij waren onder de indruk van je gedrevenheid, jij wordt gewoon ondernemer. Als het niet met dit idee is, dan met iets anders.” Alle deelnemers gaan door met het ontwikkelen van hun idee en onderneming.

Tweede editie

Op 28 september 2017 start de tweede editie van de Startup Academy bij HUBspot Leiden. Iedereen met een goed idee kan zich aanmelden. Er is plaats voor 10 teams en de kosten voor 16 weken begeleiding en 11 workshops (2 optioneel) bedraagt €100. Aanmelden kan via www.hubspotleiden.nl.

Startup Academy HUBspot

De Startup Academy is een van de programma’s van HUBspot en biedt mensen van allerlei achtergronden de kans hun ideeën werkelijkheid te laten worden. Onze ambitie is de Leidse Regio het bruisende middelpunt van innovatie en ondernemerschap te maken. Voor de Startup Academy werkt HUBspot Leiden samen met de Rabobank, GrantThornton en verschillende trainers.