Bedrijventerreinen

Half juni maakte de werkgroep bedrijventerreinen een fietstocht langs de gebieden ’t Heen en Klei-Oost in Katwijk. In het gebied Klei-Oost zuid worden nu volop nieuwe bedrijven gebouwd en in totaal 8 hectare gerealiseerd. Dit moderne bedrijventerrein ligt in het voormalige tuinbouwgebied Kloosterschuur in Rijnsburg en biedt ondernemers uit MKB en Maakindustrie de ruimte om hier hun bedrijfspand te realiseren. Een aantal keer per jaar gaat de werkgroep op werkbezoek rondom een thema dat speelt op bedrijventerreinen. In september wordt Zoeterwoude bezocht. Ideeën voor interessante locaties om te bezoeken zijn welkom! Meld ze aan bij Maikel Bode, beleidsadviseur van de gemeente Katwijk.

Puzzelen voor ruimte

Over ruimte voor bedrijven in regio-071 zijn gemeenten en ondernemers continu in gesprek. Het is een puzzel met schaarse schuifruimte die gezamenlijk moet worden opgelost. Voor het maken van die puzzel is dit voorjaar Birgit Hopff gestart als gebiedsregisseur bedrijventerreinen voor gemeenten in de Economie071-regio. We spraken haar over de aanpak en de voortgang van de opgave.

Overzicht van uitdagingen

Hoe heb je de opdracht opgepakt? ‘Een goed overzicht van de huidige uitdagingen die in de regio spelen vond ik belangrijk. Daarom heb ik veel informatie opgehaald door gesprekken te voeren met de betrokken ondernemers en de zes gemeentes. De ruimtelijke strategie is er al, nu wilde ik vooral in contact komen met de bedrijven om te horen welke actuele vragen er spelen. Hoe stellen we de juiste prioriteiten bij de monitoring van de strategie? Wat zijn de toekomstplannen in relatie tot het ruimtelijk aanbod? Welke relevante onderwerpen moeten we agenderen? zijn vragen die ik hen heb voorgelegd’.

De regio in

Ben je ook de regio ingegaan? ‘Ja, inmiddels heb ik diverse bedrijventerreinen bezocht – waarbij ik soms een rondleiding kreeg, zoals op de Dobbewijk in Voorschoten of bij de Zuivelfabriek in Leiden. Via ondernemersverenigingen en parkmanagementorganisaties, zowel met bestuursleden als met individuele ondernemers heb ik verschillende gesprekken gevoerd. Enkele keren heb ik deelgenomen aan bijeenkomsten van ondernemersverenigingen of rond een specifiek onderwerp op een bedrijventerrein. Mogelijke verdichting, verduurzaming, compensatieopgaves of het verkennen van nieuwe ontwikkelkansen speelden daarbij een rol’.

Transformaties

Hoe is je contact met gemeenten? ‘Bij de gemeentes heb ik veel actuele informatie opgehaald over de huidige status van de verschillende ontwikkelingen en transformaties. Regelmatig neem ik deel aan de overleggen van de werkgroep en de stuurgroep. Ook ben ik met enkele stuurgroepleden in gesprek geweest over hun visie op de opgave en kansen voor de regio’.

Plan en dashboard

Wat kunnen we nu verwachten? ‘Alle ontmoetingen en inzichten hebben geleid tot een Plan van Aanpak en een eerste opzet voor een dashbord. Het Plan van Aanpak dient ertoe om samen met de stuurgroep prioriteiten te stellen voor een aantal relevante onderwerpen en keuzes te maken voor een verdiepingsslag in de volgende maanden. Om de transformatie en compensatie van bedrijventerreinen goed te kunnen monitoren hebben we het Dashboard Bedrijventerreinen ontwikkeld. Deze moet nog wel worden gevoed met actuele data – dan kunnen we precies in beeld brengen hoe de transformatieopgave zich verhoudt in relatie tot de ruimtelijke strategie. En waar we mogelijk moeten bijsturen in de plannen. Binnenkort volgt hier meer over’.

Lees ook onderstaand interview van januari 2020 dat een goed beeld geeft van de opgave uit de strategie bedrijventerreinen.

Ruimte voor bedrijven, nu en in de toekomst

Birgit Hopff