2014 – De stuurgroep Economie071 kiest voor 5 centrale thema’s voor de komende twee jaar: Versterken economische structuur; Stimuleren van ondernemerschap en starters; Betere aansluiting onderwijs en arbeidsmarkt; Verbeteren van vestigingsklimaat; Regiomarketing en acquisitie. Onder elk thema zijn een of meer projecten benoemd.

Focus in de agenda

‘Door te kiezen voor vijf thema’s en acht projecten onder die thema’s brengen we focus aan in het programma’, aldus programmamanager René de Jong. ‘Door deze focus en projecten meer in samenhang te zien wordt de effectiviteit vergroot’. De thema’s blijven de komende jaren gelijk, de projecten kunnen veranderen en nemen de komende jaren in aantal toe.

Economische structuurversterking

Door meer kennis van onderzoeksinstellingen te vertalen naar economische bedrijvigheid wordt het bestaande cluster Life Sciences & Health (Leiden Bio Science Park) versterkt. Als tweede project onder dit thema onderzoekt Economie071 of er een soortgelijk cluster kan worden gerealiseerd als rond Bio science, maar nu met als thema vitaliteit. ‘Vitaliteit is een steeds belangrijker thema aan het worden. In de regio zijn veel initiatieven. Er is een academisch centrum, er zijn twee grote zorgverzekeraars en in Leiderdorp ontstaat een vitaliteitsboulevard’, vertelt programmamanager René de Jong.

Stimuleren ondernemersschap en starters

Een van de opvallende zaken in de regio is dat het niet overal goed gesteld is met het ondernemerschap. In de gemeente Katwijk zijn vele bedrijven, maar in de Leidse agglomeratie is dat stukken minder. Daarom wil Economie071 via een centrum voor innovatie en ondernemerschap de ontwikkeling van bedrijvigheid stimuleren. De gemeente Leiden, de Universiteit en de Hogeschool Leiden trekken als partners dit project. Het plan voor het Leiden Center for Innovation and Entrepeneurship is inmiddels gereed, een kwartiermaker gaat aan de slag.

Aansluiting onderwijs en arbeidsmarkt

Om ondernemerschap te bevorderen is het noodzakelijk dat in het onderwijs op universiteit, hogeschool en ROC ‘ondernemende vaardigheden’ meer worden ingebed in de opleiding. Daarbij hoort ook het optimaliseren van het stage-aanbod. In dit project wordt gekeken waar verbeteringen mogelijk zijn en worden die doorgevoerd.

Verbeteren vestigingsklimaat

Onder dit thema zijn drie projecten benoemd. Het eerste gaat over het winkelaanbod in de regio. Landelijk is de trend dat mensen steeds meer online kopen en de leegstand van winkels toeneemt. In dit project wordt gekeken naar de regionale winkelcentra en beleid ontwikkelt hoe op de langere termijn het aanbod aantrekkelijk en levensvatbaar kan blijven. Het tweede project gaat over de bereikbaarheid van het Bio Science Park. Er is behoefte aan betere bereikbaar met auto en openbaar vervoer, aan betere parkeergelegenheid en een aantrekkelijkere inrichting. Het derde project tenslotte gaat over een betere advisering en ondersteuning van expats. Bij veel bedrijven werken mensen met verschillende nationaliteiten. Een goed functionerend Expat centre voor de Leidse regio is voor hen belangrijk.

Regiomarketing en aquisitie

Tenslotte gaat het laatste thema over het vertellen van het verhaal over de Leidse regio. Er is behoefte aan een eenduidige positionering van de regio. Een verhaal waarin helder wordt waarom de Leidse regio een prima plek is om een bedrijf te vestigen of starten.