2013 – De gemeenteraden van Leiden, Leiderdorp, Oegstgeest, Voorschoten en Zoeterwoude hebben allen ingestemd met de Economische agenda Leidse regio 2020 ‘Kennis & Werk #071’. Eerder gaven de betrokken ondernemers en onderwijsinstellingen al hun akkoord. Voor 2014 is een concreet jaarplan opgesteld, maar ook voor de langere termijn is samenwerking voorzien. Ondertussen worden de eerste 10 concrete actiepunten al opgepakt.

Duurzame plek in top Economische kennisregio’s

De Leidse regio wil een duurzame plek zijn in de top van Europese kennisregio’s met life sciences & health als sleutelsectoren en spin-off voor productie, midden- & kleinbedrijf en dienstverlening in de regio zelf, in termen van nieuwe banen, omzetstijging en nieuwe markten. Met de agenda heeft de regio nu een krachtig instrument in handen om dit te realiseren.

Leiden, Leiderdorp, Oegstgeest, Voorschoten en Zoeterwoude vormen aparte gemeenten, maar op het gebied van wonen, werken en winkelen zijn er geen duidelijke fysieke grenzen. Stad en ommelanden hebben elkaar hard nodig: Universiteit, Leiden Bio Science Park en medische centra zijn motoren van de kenniseconomie, maar de ruimte om te ondernemen en om te produceren is bescheiden. Het zijn juist Leiderdorp, Oegstgeest, Voorschoten en Zoeterwoude die ruimte kunnen en willen geven aan kennis en kenniswerkers, zowel als woongemeenten als qua locatieaanbod voor bedrijven. De economische agenda gaat nu de krachten in de regio maximaal bundelen

Economie verbreden

De Leidse regio is de meest kennisintensieve regio van Nederland en heeft de hoogst opgeleide werknemers van Nederland. Zij vinden hun werk vooral in kennisintensieve organisaties en instellingen. Ook de komende 10 jaar valt hier het meeste werk te verwachten. Door de Life Science sector te verbinden met Health en Space ontstaan er nieuwe kansrijke uitbreidingen met een netwerk richting de regio (zorginnovatie), Delft (Spacetechniek) en Noordwijk (Estec). Maar ook de creatieve sector in Leiden is een bloeiende kennisintensieve sector, waarbij (internationale) academische vaardigheden van oudsher worden gecombineerd met talent, vakmanschap en bedrijvigheid. Door het verbreden van de top van de economie, komt er ook een verbreding van de basiseconomie. Dat is gunstig voor de hele Leidse regio, waarbij iedere gemeente, onderneming of instelling zijn sterke punten verder kan ontwikkelen. De Leidse regio is hierbij geen eiland, maar een schakel met andere metropoolregio’s en samenwerkingsverbanden zoals Holland Rijnland.

Nieuwe sectoren

De Leidse regio wil zich dus niet richten op een of twee sectoren, maar zich verbreden. De komende jaren wordt daarom ingezet op de Bio based economy en zorginnovatie. Ook het versterken van de dienstverlening op gebied van verzekeringen en pensioenen biedt kansen. Deze sectoren hebben een relatie met de Life Science sector en zorgen voor een verbreding van de economie. Zo wordt het voor kenniswerkers nog aantrekkelijker om in de Leidse regio te komen en te blijven werken. Ook voor studenten is Leiden een ideale plek om te studeren vanwege de aansluiting van het onderwijs op de arbeidsmarkt van de Leidse regio.