In het kader van ‘facility sharing’ deelt de Faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen van de Universiteit Leiden onderzoeksapparatuur en expertise met de nieuwe ‘Open Access Research Infrastructure’ (OARI) portal. De website is toegankelijk voor professionals, zoals onderzoekers van universiteiten, andere kennisinstellingen en het bedrijfsleven. Deze werkwijze past mooi bij de doelstellingen van het project Koppelen Kennis aan de markt van de Economische Agenda.

Maatschappelijke rol

OARI maakt onderzoeksinfrastructuur die met publieke middelen is bekostigd beter zichtbaar en toegankelijk. Naast een efficiënter gebruik van de apparaten zijn nieuwe samenwerkingsverbanden, aantrekken van (inter-)nationaal talent en het versterken van ondernemerschap belangrijke doeleinden.

Wetenschapsvisie

Het initiatief past bij de Wetenschapsvisie van het kabinet, de Europese visie op onderzoek en de ambities van de grootste publieke financier van onderzoeksfaciliteiten NWO. Met de Wetenschapsvisie 2025 wil het kabinet strategischer inzetten op (grootschalige) infrastructuur door onder meer het gebruik ervan beter te organiseren om optimale benutting te bevorderen. Ook de Europese Commissie benadrukt binnen het programma Horizon2020 de excellentie en toegankelijkheid van Europese onderzoeksfaciliteiten.

Follow-up

De online database biedt meer dan 50 kostbare onderzoeksinstrumenten en heeft de ambitie uit te groeien tot een (inter)nationaal platform. Geïnteresseerden met publiek gefinancierde onderzoeksapparatuur zijn van harte welkom om zich bij OARI aan te sluiten. Kijk voor meer informatie op oari.science.leidenuniv.nl en blijf op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen via de LinkedIn groep van OARI.