
Werk maken van werk
Voor de corona-crisis was het regelmatig in het nieuws: de toenemende tekorten aan personeel voor bedrijven en instellingen. Dit gold ook voor de Leidse regio. Dit bleek ook de Arbeidsmarkt Quickscan 2018 dat in opdracht van Economie071 door bureau Blaauwberg is opgesteld. Het overheersende beeld was dat er met name een tekort bestond aan technisch personeel en handen tekort in de zorg. De toeristische sector, de zogenaamde hospitality branche, zat in de lift en zou de komende jaren enorm groeien. In die sector, denk aan personeel in de horeca, hotels en congressen, waren veel banen te verwachten. Dat is onder de huidige omstandigheden wel anders. Veel vacatures zijn ingetrokken en veel (jonge) mensen (met flexcontracten) hebben hun baan verloren. Dit is een zeer ongunstige situatie voor de regionale economie en het welbevinden van mensen. Reden voor ons economisch samenwerkingsverband om hier werk van te gaan maken. We doen dat via de pilot Talent op Maat, door het mede mogelijk maken van de ICT Praktijk Academie en Stagepact071.
Achtergronden
De belangrijkste regionale opgaven die uit onze scan van 2018 naar voren kwamen zijn:
- Focus op de ontwikkeling van vaardigheden ten behoeve van gekwalificeerd personeel: Dat wil enerzijds zeggen ontwikkeling op skills / vaardigheden ten behoeve van kwalificatiewinst of inzetbaarheid (zij-instromers, leven lang ontwikkelen). Anderzijds stimuleren van ondernemende vaardigheden / soft skills ten aanzien van de groeiende groep zzp’ers in deze regio.
- Inzet op vergroten instroom en goede aansluiting opleidingen en werkgelegenheid op de tekortsectoren Onderwijs, Techniek en Zorg.
Voorbeelden van opgaven:
- Op middellange termijn grote vraag naar installateurs;
- Werknemers stappen niet snel over naar andere sectoren en regio’s.
Vanuit ons Human Capital Actieplan willen we daarom investeren in een skills based arbeidsmarkt (gericht op vaardigheden) zodat leven lang ontwikkelen normaal wordt, intersectorale mobiliteit makkelijk wordt en duurzame inzetbaarheid verbetert. Doel hiervan is dat mensen zelf de regie nemen over hun arbeidsmarkttoekomst, waardoor ze langer van waarde blijven voor de arbeidsmarkt.
Pilot Talent op Maat
Onze pilot Talent op Maat is qua naam een verwijzing naar het op maat gemaakte profiel van talenten (vaardigheden) van deelnemers en het zoeken en vinden van talent op maat voor bedrijven. Door te kijken naar vaardigheden hopen we tot verrassende nieuwe koppelingen te komen tussen werkzoekenden / baanwisselaars en bedrijven. De vaardigheden kunnen belangstellenden in kaart brengen via www.talentopmaat.nu.

De pilot is gestart op 16 juli en bestaat uit twee delen:
- We nodigen mensen uit om hun vaardigheden in kaart te brengen. Dit kan via een (gevalideerd) online instrument dat bestaat uit vragenlijsten die vaardigheden in kaart brengen. Zo ontstaat er een online vaardighedenprofiel. Dit geeft de deelnemers in eerste instantie inzicht in het eigen kunnen, vertaald naar vaardigheden, en in tweede instantie (als men dit zelf wil) wordt duidelijk welke banen een koppeling geven met de vaardigheden die men in huis heeft. Het gaat dan om een match met landelijke vacatures die omgeschreven zijn naar vaardigheden-vacatures. Hierdoor kunnen hele mooie nieuwe koppelingen ontstaan (en ook inzicht in welke richting de eigen ontwikkeling gezocht moet worden). Voor dit onderdeel maken we gebruik van een applicatie die speciaal ontwikkeld is voor het omzetten van kennis en kunde naar een vaardighedenprofiel. Om ervaring op te doen met deze tool stellen we 200 profielen beschikbaar aan geïnteresseerden. Dit kan iedereen zijn: werkzoekenden, maar ook mensen met een baan die nieuwsgierig zijn naar hun profiel of mensen die willen of moeten veranderen van baan. We verwachten in deze tijden van corona hier veel belangstelling voor.
- Nog eens 200 profielen komen specifiek beschikbaar voor het onderdeel techniek (vanaf september) en hospitality (later dit jaar) binnen de pilot Talent op Maat.
Enquête onder bedrijven
Voor het ophalen van de vraag uit de markt is een enquête verspreid onder bedrijven (via ondernemersverenigingen en via contacten van brancheteams etc.). Bedrijven kunnen de hele zomer reageren. Met de enquête willen we zicht krijgen op de moeilijk vervulbare vacatures. In eerste instantie op het gebied van techniek. Ken je bedrijven die geïnteresseerd zijn? Stuur de enquête dan vooral aan hen door!
Campagne voor werving kandidaten
In juli is de campagne gestart om belangstellenden te informeren over Talent op Maat. De campagne is gericht op het nemen van zelfregie op de loopbaan en is een uitnodiging om vaardigheden online in kaart te brengen. Voor de eerste 200 profielen gaat dit zonder tussenkomst van anderen. Alles moet komen vanuit de deelnemer zelf. Deze vindt online de benodigde uitleg in tekst en video.

Talentenpool rondom technische functies
Na de zomer verandert de aanpak. Dan zijn er nog eens 200 profielen beschikbaar, maar dit deel van de pilot wordt ondersteund door een actieve talentenpool voor in eerste instanties technische functies. Als deelnemers aangeven actief gekoppeld te willen worden aan de vraag van bedrijven met technische vacatures, dan krijgen bedrijven de kans om mee te kijken in deze pool. We brengen in kaart welke geschikte kandidaten er zijn, welke opleiding en training zij nog nodig hebben voor het juiste basisniveau en maken hiervoor afspraken met bedrijven. Zo hopen we moeilijk vervulbare vacatures in de technische sector (en later de hospitality branche) op te lossen. Zeker in tijden van corona extra actueel.

Samenwerking
Voor de pilot werken we samen met Llokaal (het nieuwe knooppunt voor een Leven Lang Ontwikkelen, een initiatief van mboRijnland), Holland Rijnland (zij bieden in deze fase ook een co-financiering), UWV, het Werkgeversservicepunt en het Leer-Werkloket. We verkennen hierbij ook de mogelijkheden voor een duurzaam vervolg van de pilot. Daarnaast houden we de kansen in de gaten als het gaat om pilots rondom zorg en ICT (het gaat dan om de koppeling met een ander project van Economie071 dat we van start gaat nl. de ICT Praktijk Academie).
Wil je geen nieuws missen? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief. Wil je als organisatie of bedrijf meedoen aan ons Human Capital Actieplan? Neem dan contact op met projectleider Joost Bruggeman (jbruggeman@mborijnland.nl).
Brede kenniskring
Deel kennis en inspiratie
Wil je kennis en inspiratie delen over het thema onderwijs en arbeidsmarkt of een leven lang ontwikkelen? Of wil je een vraag stellen aan onze community? Kijk dan op ons discussieplatform
Forum071. Wil je geen nieuws missen? Abonneer je dan op onze
nieuwsbrief.