Alex Vernooij, manager R&D: “Ik ben onlangs gestopt bij het LUMC en werk nu bij de Leidse startup Concord Neonatal. We ontwikkelen een trolley waarmee (veel) te vroeg geboren baby’s direct na de geboorte dicht bij de moeder kunnen blijven en de navelstreng langer intact kan worden gehouden. Dit heeft een grote positieve impact op de latere gezondheid van de baby. De ontwikkeling van het meetinstrument wordt voortgezet door het LUMC en het idee is dat het onderdeel wordt van het systeem van Concord Neonatal”.

Achtergrond bij de opdracht

Voor de gezondheid en ontwikkeling van premature baby’s is het al lange tijd bekend dat het goed is wanneer zij direct na de geboorte nog enige tijd (denk aan enige minuten) verbonden blijven aan de navelstreng. Er blijft namelijk nog enige tijd na de geboorte bloed stromen in de navelstreng. Om te bepalen wat de optimale tijdsduur hiervoor is, wordt in dit project een meetinstrument ontwikkeld dat arts-onderzoekers in staat stelt om direct na de geboorte de flow en het zuurstofgehalte van het bloed in de navelstreng te meten en zo nieuwe meetinformatie voor hun onderzoek te genereren.

De aanpak

Door studenten van de Hogeschool Leiden zijn verschillende sensoren gebruikt om dit vraagstuk te onderzoeken. Er is bijvoorbeeld gebruik gemaakt van een warmtecamera, een flowmeter en een druk sensor. Al deze technieken zijn onderzocht om te kijken wat het beste werkt. In het experiment kunnen ingrepen worden gedaan aan de navelstreng en er mag ook geen druk op de streng komen. Daarnaast is ontwikkeling in de gezondheidszorg erg sterk gebonden aan wet en regelgeving. Het onderzoek met de studenten was een snelle manier van schakelen. Helaas is er in de gezondheidszorg een hele lange adem nodig om tot een werkelijk product te komen.