Smart071

Dirk Roosendaal, directeur Roosendaal Landscaping: “De testen hebben een leuk resultaat opgeleverd. Regenbuien en droge periodes waren goed te herkennen en ook de verdamping kon echt inzichtelijk worden gemaakt. Hoewel dat wel het plan is, is helaas de stap nog niet gemaakt om het prototype te borgen bij een professionele partij. Om een dergelijke opstelling te maken is veel werk nodig, data moet worden opgeslagen en gevisualiseerd, hardware moet waterdicht worden verpakt en het systeem moet worden onderhouden.”

Achtergrond opdracht

Groenbedrijf Roosendaal Landscaping B.V. uit Katwijk is gespecialiseerd in het aanleggen van daktuinen. Het bedrijf is er van overtuigd dat de daktuinen niet alleen mooi zijn, maar ook een functie hebben. Een van de belangrijke kenmerken van groene daken is dat ze hemelwater kunnen opslaan en vocht door verdamping weer kunnen afgeven. Met een regenmeter is goed te meten hoeveel (mm) regen er valt, maar dit zegt nog niets over de opname en verdamping van het water in het groen.

De aanpak

Informatica studenten hebben in een opdracht aan een systeem gewerkt waarbij diverse sensoren werden gebruikt om inzicht te krijgen in de vraag van de opdrachtgever. Er is een halve vierkante meter groen dak gemaakt en voorzien van sensoren.

De testen zijn uitgevoerd op het dak van PLNT. Door een halve vierkante meter (van precies 0,71 bij 0,71 centimeter) te wegen, werd de verdamping en adoptie van water in kaart gebracht. Daarnaast is op de afvoer een sensor aangesloten om te meten hoeveel water er via het riool werd afgevoerd.

Smart071

Smart071