Innovaties en technologische ontwikkelingen volgen elkaar snel op. De benodigde kennis en vaardigheden van werknemers veranderen hierdoor. Beroepen veranderen, verdwijnen en nieuwe beroepen ontstaan. Studenten moeten de vereiste kennis en vaardigheden leren en voorbereid worden op een steeds veranderende arbeidsmarkt. Na het diploma volgt een leven lang ontwikkelen. Intensieve samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven is cruciaal voor een goede aansluiting van het onderwijs op de arbeidsmarkt. Dat is dan ook de belangrijkste doelstelling van dit project.

Ondernemende vaardigheden

Voor het inbedden van de ondernemende vaardigheden is vanuit Economie071 het project PLNT gerealiseerd, centrum voor innovatie en ondernemerschap. Nu wordt binnen het project gericht gewerkt aan twee thema’s: tekort sectoren en de impact van innovatie en technologie op onderwijs en arbeidsmarkt. De opgaven in de Leidse regio zijn ook te lezen in de Arbeidsmarkt Quickscan die in opdracht van Economie071 is opgesteld door bureau Blaauwberg.

Human Capital

Joost Bruggeman, projectleider vanuit mboRijnland: ‘Prachtig om te zien dat er veel initiatieven starten en gestart zijn om de aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt binnen 071 te versnellen. Het nieuwe project ‘Human Capital Actieplan’ gaat een belangrijke rol spelen in de verbinding en verdere ontwikkeling van die aansluiting.’

Twee thema’s

Twee arbeidsmarkt-thema’s staan centraal om het onderwijs beter te laten aansluiten op de arbeidsmarkt:

  • In een aantal sectoren wordt er een tekort aan arbeidskrachten verwacht of is er al een tekort.
    Het gaat hier om ICT, techniek, zorg en voor de hogere niveaus ook onderwijs en financiële beroepen. Demografische gegevens laten tussen 2020 en 2030 een flinke daling zien van het aantal jongeren. De schoolkeuze van de kleinere groep jongeren wordt dus nog belangrijker om te kunnen voldoen aan de behoeften van de arbeidsmarkt.
  • Innovaties en technische ontwikkelingen volgen elkaar snel op.
    De benodigde kennis en vaardigheden van werknemers veranderd hierdoor. Beroepen veranderen, verdwijnen en (combi-beroepen) ontstaan. Studenten moeten de vereiste kennis en vaardigheden leren en voorbereid worden op een steeds veranderende arbeidsmarkt. Na het diploma volgt een leven lang leren. Docenten hebben hiervoor actuele kennis en vaardigheden nodig. Om te weten welke dat zijn is het belangrijk dat onderwijs en bedrijfsleven elkaar goed kennen. Verder zullen werknemers mogelijkheden moeten krijgen voor om- en bijscholing.

Kenniskring

Kenniskring

Naar aanleiding van de Masterclass Onderwijs en Arbeidsmarkt, wordt nu twee maal per jaar een brede Kenniskring georganiseerd. De Kenniskring is vooral bedoeld als een relatienetwerk waar onderwijs, werkgevers en lokale overheden elkaar ontmoeten om ideeën en ervaringen uit te wisselen. Innovaties en tekorten op de regionale arbeidsmarkt blijven ook hier centrale thema’s (lees ook: Arbeidsmarkt van de Leidse regio kent eigen opgaven).

Vijf uitdagingen

De eerste Kenniskring in oktober 2018 kende een grote opkomst. Bureau Blaauwberg benoemde vijf uitdagingen voor onze regio:

  1. Er is reden voor optimisme: de schaarste op de arbeidsmarkt is aanleiding voor een re-design van het onderwijs en een doorbraak in de samenwerking tussen onderwijs en beroepenveld.
  2. We komen op onbekend terrein en zullen vast regels tegenkomen waar we omheen moeten…
  3. De kolommenstructuur van het onderwijs zal niet verdwijnen, maar er komen wel veel meer dwarsverbindingen.
  4. Zowel bedrijven als onderwijs zullen echt fysiek in beweging komen. Fysieke mobiliteit – elkaar opzoeken – hangt nauw samen met mentale mobiliteit.
  5. Daarmee wordt re-design een zaak van beweeglijke pioniers. Die hebben steun en kennis nodig, dat is de kern van de kenniskring.

Tweede Kenniskring

In mei 2019 vond de tweede Kenniskring plaats. Er werd stilgestaan bij de voortgang van de Kwaliteitsagenda van mboRijnland en het project ‘Hybride werken’. De centra voor innovatief vakmanschap (CIV’s) voor Welzijn & Zorg en Smart Technology presenteerden zich als regionale samenwerkingsverbanden die zich met respectievelijk 40 en ruim 60 samenwerkingspartners richten op hybride leren, modulair onderwijs en onderzoek. De 2e Kenniskring werd ook benut voor een toelichting op het nieuwe project ‘Human Capital Actieplan Leidse regio’.

Derde Kenniskring

Op 16 maart 2020 zou de volgende Kenniskring plaatsvinden, maar het werd een van de eerste evenementen die als gevolg van corona is afgelast. Deze kenniskring had volledig in het teken gestaan van de pilot Talent op Maat, met als doel het initiatief breder uit te dragen en (nog meer) bedrijven te committeren aan het concept. De volgende Kenniskring zal pas weer worden gehouden zodra mensen elkaar ook weer fysiek kunnen ontmoeten.

Deel je kennis op Forum071

Heb je een goed idee over de aansluiting van het onderwijs op de arbeidsmarkt? Heb je een vraag die je graag wilt stellen aan ondernemers, gemeenten en onderwijsinstellingen? Of ben je op zoek naar een nieuw netwerk op het gebied van de arbeidsmarkt van de toekomst? Sluit je dan aan bij de community van Forum071. Dit is een nieuw online discussieplatform. Neem snel een kijkje op www.forum071.nl.