Netwerkmiddag Ondernemen in 071

Grote opgaven klein maken

Fleur Spijker (wethouder gemeente Leiden en voorzitter van Economie071) was geïnspireerd door het verhaal van Tony Bosma. “Je kunt veel kracht putten uit optimisme,” gaf ze aan. “De menselijke maat, het samenwerken en het mentaal welzijn, vooral bij jongeren vind ik heel belangrijk. Daar ligt de sleutel tot onze collectieve kracht. We hebben veel kennis in onze compacte regio. Laten we dat benutten en daarin samen optrekken. Daar zetten we ons als Economie071 voor in. We maken de grote opgaven klein en behapbaar. We bieden de helpende hand.”

Met een blik op de afgelopen 10 jaar van Economie071 vervolgde ze: “We zijn een praktische en pragmatische samenwerking die zich inzet voor een sterke regionale economie. We zijn een hecht netwerk en voeren projecten uit. We richten ons niet alleen op de voorlopers, maar juist ook op het grote peloton van ondernemers die direct volgen.” Ze noemde daarbij ook een concreet voorbeeld: “Een van onze initiatieven, ‘Laat digitalisering voor je werken’, illustreert dit mooi. We bieden coaching en vouchers aan om ondernemers te ondersteunen bij de stap naar digitalisering binnen hun bedrijf. Omarm die vernieuwing zoals Tony zei en probeer het uit!”

Meer weten over digitalisering? Kijk op digitaliseringwerkt.nl

Netwerkmiddag Ondernemen in 071

Benut fondsen voor innovatie

Marius Hovius (directeur Rabobank) vulde aan. “Ik sta open voor verandering en de mogelijkheid om te leren, maar ik wil niet veranderd worden. Ik ga naar aanleiding van het verhaal van Tony wel op onderzoek uit naar wat ik persoonlijk kan oppakken om mijn eigen groei te stimuleren. Ik nodig ondernemers uit om dat ook te doen. Wij ondersteunen innovatieve initiatieven graag.”

Hij benadrukte ook het belang van digitalisering als een drijfveer voor innovatie. “Voor mij is digitalisering de grootste trigger om te innoveren,” legde hij uit. “Daarnaast zie ik duurzaamheid als een kans die we graag ondersteunen. Met initiatieven zoals het fonds Circulair Verwaarden en het Rabobank Impactfonds. Deze fondsen zijn laagdrempelig en bieden mogelijkheden voor ideeën die nog in een vroege fase zitten. Het is een kans om er gebruik van te maken en zo innovaties te verkennen die nog niet rendabel zijn.”

Bekijk het Rabo Impactfonds.

Zonder talent geen groei

Ook Joeri van den Steenhoven (College van Bestuur Hogeschool Leiden) reageerde op de lezing van Tony: “Het is een valkuil om de veranderingen op korte termijn te overschatten en de veranderingen op lange termijn te onderschatten. Om op lange termijn succesvol te zijn, moeten we onze passie vinden en daarbij aansluiten.”

Hij onderschreef het potentieel van de jeugd als geheim wapen, maar benadrukte het tekort daaraan: “Hoewel de jeugd ons geheime wapen is, hebben we demografisch gezien te maken met een afname. Vinden en binden van talent is dus essentieel.”

Hij deelde ook positief nieuws over het succes van het Leiden Bio Science Park (LBSP) en het groeiende aantal bedrijven daar. “Het park groeit enorm, van 25.000 naar 30.000 werknemers, maar we hebben daarbij een grote uitdaging,” zei Joeri. “De instroom van jonge mensen neemt af. Het is daarom cruciaal om tijdens de studie sterke banden te smeden met bedrijven, via stages, leerbanen en onderzoeksplekken. Alleen dan houden we de jongeren vast en de regio aantrekkelijk. Met de bedrijven op het LBSP hebben we een actie-agenda gemaakt. Via een gezamenlijke stip op de horizon werken we samen aan oplossingen en niet ieder voor zich. Ik zou andere branches of sectoren willen aanmoedigen om dat ook te doen.”

Lees ook:

Netwerkmiddag Ondernemen in 071Netwerkmiddag Ondernemen in 071Netwerkmiddag Ondernemen in 071Netwerkmiddag Ondernemen in 071Netwerkmiddag Ondernemen in 071