Na alle verhalen over het oprukken van robots die steeds meer werknemers zouden verdringen, blijkt steeds vaker dat de inzet van zulke machines juist kansen biedt. Vooral mensen met een fysieke, cognitieve of andere beperking hebben baat bij ondersteuning door mensgerichte technologie. Dat blijkt onder meer uit een praktijkproef met zogeheten inclusieve technologie die TNO hield bij Amfors, het sociaal werkbedrijf in de regio Amersfoort.

Beter en meer werk

Dat inclusieve technologie zorgt voor beter en meer werk; is goed nieuws voor een programma als SMITZH. Deze afkorting staat voor Smart Manufacturing Industriële Toepassing Zuid-Holland en is een tijdelijk programma van InnovationQuarter, TNO, MRDH, Provincie Zuid-Holland en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Door meer te investeren in Smart Manufacturing, kunnen we de concurrentiepositie van de Zuid-Hollandse maakindustrie versterken en het oplopend personeelstekort verkleinen. SMITZH zet in op een toename van mensgerichte technologie in onze regio.

Er zijn veel vacatures in de maakindustrie en tegelijkertijd staan er mensen zonder werk aan de kant. Inclusieve technologie maakt moeilijke taken makkelijk en kan beide problemen helpen oplossen. Zo kunnen ook lager geschoolde medewerkers eenvoudig vaardigheden leren en optimaal presteren.

Inclusieve technologie

TNO doet al jaren onderzoek naar de inzet van inclusieve technologie om mensen met afstand tot de arbeidsmarkt aan zinvol werk te helpen en werkenden duurzaam inzetbaar te houden, kortom te includeren in het arbeidsproces. Fysieke of collaboratieve robots (cobots) nemen gedeeltelijk taken over waar mensen met een beperking moeite mee hebben zoals zwaar, gevaarlijk, precies of eentonig werk. Daarnaast maakt augmented reality (AR) het mogelijk instructies op de werkplek te projecteren, waardoor medewerkers zonder voorafgaande training taken kunnen verrichten die ze anders onmogelijk aan zouden kunnen.

In dit achtergrondartikel van TNO lees je meer over de praktijkproef en de mogelijkheden van inclusieve technologie.

Vouchers voor skillslabs

Wil je meer weten over SMITZH? Of heb je goede ideeën of wensen om vraag en aanbod voor industriële toepassingen dichter bij een te brengen? Ga dan naar www.smitzh.nl. Binnenkort vind je hier ook vouchers voor skillslabs en haalbaarheidsonderzoeken.

Masterclass

Wil je meer leren over Smart Manufacturing? Kom dan naar de masterclass ism RSM Erasmus Universiteit op 7 november. Meer informatie vind je onder agenda op de SMITZH site.