Eind april verscheen de eerste rapportage over de effecten van de coronacrisis voor regio Leiden. Voor een vervolg worden interviews gehouden met diverse personen. Heb je nuttige inzichten of beschik je over bruikbaar cijfermateriaal? Laat dan een reactie achter of neem contact op. Samen kunnen we impact maken!

19.7% van de werkgelegenheid in het 071-gebied is acuut stilgevallen. Sectoren als horeca, detailhandel en cultuur worden hard geraakt. Die 19.7% gaat niet zomaar op gang komen zodra de maatregelen vanuit de overheid zijn opgeheven. Het slot gaat maar langzaam van deze sectoren af als de maatregelen worden versoepeld. Nog eens 28% van de werkgelegenheid gaat vooral in de nasleep van de crisis last krijgen, omdat ketens van toeleveranciers verstoord zijn (zoals in de industrie) of omdat voorbereiding en besluitvorming vertraagd zijn (zoals in de bouw). De overige 52% van de werkgelegenheid is economische meer weerbaar, waaronder het grote gezondheids- en life sciencescluster.

Dit blijkt uit een eerste onderzoek naar de economische effecten van de coronacrisis voor regio Leiden. Deze analyse is uitgevoerd door bureau Blaauwberg, in opdracht van Economie071. De onderzoekers komen over enkele weken met een vervolg-analyse voor de 071-regio (bestaande uit de gemeenten Katwijk, Leiden, Leiderdorp, Oegstgeest, Voorschoten en Zoeterwoude).

In onderstaande link treft je het volledige rapport aan. Lees ook het persbericht Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan op de nieuwsbrief van Economie071.